Jak zamrazit chleba


Správná nádoba na zmrazení

Pro uchování chleba se plastové nádoby nedoporučují. Plastové plechovky nebo sáčky obsahují v nejhorším případě škodlivé látky a později je bude obtížné zlikvidovat způsobem šetrným k životnímu prostředí. Místo toho je lepší zmrazit chléb a další potraviny ve skleněných nebo nerezových nádobách.
Čím čerstvější je chléb před zamrazením, tím déle vydrží v mrazáku. Avšak také ztrácí čerstvost a chuť v průběhu času, a proto byste neměli zamrazovat veškeré pečivo déle než na měsíc nebo na dva. Velké bochníky můžete nakrájet a pak vždy rozmrazit jednotlivé kusy.
krájený chleba

Zamrazte chleba v plátěném pytlíku

Kromě plastových plechovek se v mnoha domácnostech stále ještě nacházejí plastové tašky pro využití v domácnosti. Přestože je můžete používat několikrát, dříve či později skončí také v koši. Dobrou alternativou k tomu jsou například jednoduché plátěné tašky. V nich můžete zamrazit chléb jako celý bochník nebo nakrájený jednotlivé plátky. Bavlněná taška je také skvělá pro vybírání přebytečné tekutiny, která zůstane uvnitř, když v tašce chleba rozmrazíte.
Tip:pokud chleba zamrazíte pouze na několik dní, například přes víkend, můžete ho dokonce nechat přímo v papírovém pytli z pekárny. Dobře zabalený chléb může také takto snadno zmrznout. Pouze před rozmrazením byste ho však měli vyndat z papírového pytle.
vícezrnný chléb

Po zmrazení – správně rozmrazte chléb

●     Dejte mraženému chlebu trochu času k rozmrazení. Obvykle stačí jedna až tři hodiny při pokojové teplotě.
●     Ukrytý v bavlněném sáčku nebo pod čistou látkou jej můžete také přes noc nechat rozmrazit.
●     Pokud dáte chléb změknout do trouby, neměli byste ho přehrát. To může způsobit, že je ztvrdne a uschne. Je však možné rozmražený chleb ještě jednou krátce upéct v troubě, bude pak skoro jako čerstvý.
●     Pokud jste svůj chléb zmrazili na plátky, můžete ho také rozmrazit v topinkovači. Jednoduše opečte mražený plátek o několik vteřin déle než čerstvý chléb.